11. srpna 2014

Get to know me: favourite writer


Hello! How is your day today? It is monday, I´m thinking of what can I write about and here is the result. It is time to show you some bits of my personality and favourite writer and book is the right think to start with!
First thing first I don´t read books as often and as much as I would love to. Another thing is that finding the right book for me is difficult. I need to love the book from the first sentence. It means I can´t read those books which you fall in love with after reading 100 pages and more. That´s  just not for me!
And who is my favourite writer? It is an amazing man born in 1924 in New Orleans. Very strange boy with a big gift. His best friend was Harper Lee and he loved E. A. Poe. My favourite writer is Truman Capote. You´ve probably heard about Breakfast at Tiffany´s or In Cold Blood. They are probably his most known books but my favourite one is a short story Christmas memory. I love it. I always feel so calm, and full of love when I read it. I remember my childhood and all the good stuff by reading it. I can´t describe it better so you schould read it and make your own opinion.
I first "met" Truman through the movie called Capote.Then I read In Cold Blood  and liked it so I found some other books he wrote and loved his books more and more. I also saw the movie Brakfast at Tiffany´s with amazing Audrey Hepburn thanks to those books (He didn´t like Audrey. He wanted Marilyn Monroe to play the role, they were good friends!)
Did you know Truman Capote? Have you ever read some of his books? Who is your favourite writer?

Ahoj, jak se dnes máte? Je pondělí a já přemýšlím, jaký článek vám dnes má naservírovat, protože jsem žádné outfity nefotila a moc mě toho nenapadá. Pak jsem si ale řekla, že je možná na čase abyste mě líp poznali a tak jsem přišla až k nápadu napsat něco o svém oblíbeném spisovateli a mojí oblíbené knížce. Podle mě je to dobrý začátek pro seznamování se nebo ne? Příště možná nějaký TAG či tak něco :)
Nejdřív ze všeho vám musím říct, že extra velký čtenář nejsem, nečtu tak často a tolik jak bych chtěla. Další věc je, že je pro mě těžké vybrat si tu správnou knihu. Jsem ten typ člověka, co se potřebuje zahryzat do knížky od první věty a nechci se překousávat zdlouhavými začátky než se do knížky vášnivě zahlodám. Jakmile zkrátka musím přečíst nejméně 100 stran aby mě kniha začala bavit tak ji nepřečtu. Zatím jedinou světlou výjimkou byla modlitba za Owena Meanyho od Johna Irvinga. Příběh prostě musí být pohlcující od začátku (je vidět, že jsem od přírodu netrpělivý člověk, co nerad překousává překážky).
No a kdo je tedy ten nejlepší spisovatel? Úžasný muž narozený roku 1924 v New Orleans. Velice zvláštní, ale bohatě obdarovaný slovem. Nejlepší přítelkyní mu byla Harper Lee a jeho oblíbený spisovatel E. A. Pooe. Můj nejoblíbenější je Truman Capote. Možná už jste slyšeli o Snídani u Tiffanyho nebo románu Chladnokrevně. Jsou to asi jeho nejznámější díla, mě však naprosto okouzlila povídka. Malá povídka zvaná Vánoční vzpomínka. Miluju ji. Když jí čtu cítím klid, nostalgii, radost, lásku a vzpomínám na svoje dětství. Těžko se mi to vysvětluje a ten popis je dost kostrbatý a tak asi bude nejlepší, když si tu povídku přečtete a sami si na ni uděláte názor :)
Poprvé jsem se o Trumanovi dozvěděla z filmu Capote (natočeného podle jeho románu Chladnokrevně). Zaujal mě tak, že jsem si knihu sehnala a přečetla. A potom další a další až jsem přečetla všechny a zamilovala se do NĚJ a do jeho řádků a slovních hříček a obratů, do slov která jsem si podtrhávala na voňavých stránkách v knížkách z antikvariátu (protože ty jsou nejlepší). Díky těm knížka jsem pak viděla i film s úžasnou Audrey Hepburn (Tu roli měla hrát Marilyn Monroe, Truman neměl Audrey rád a mimochodem konec v knize je jiný než ve filmu, takže kdo ještě neví a je zvědavý...)
Znáte Trumana? Četli jste něco od něj? A kdo je váš nejoblíbenější spisovatel?
PS: Pokud znáte nějakého dobrého autora či knihu, tak klidně doporučujte :)


 






(This is my favourite photo of him)
 

4 komentáře :

  1. Já od něj ještě nic nečetla ,ale chystám se :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak přeju ať se líbí a děkuji za komentář .)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. :) Opravdu doporučuji tu Vánoční vzpomínku, kterou najdete ve sbírce Ručně vyřezávané rakvičky (což je taky zajímavá povídka)

    OdpovědětVymazat

Thank you for every single comment <3