16. září 2015

Kraków

K_01
Wawel
Ahoj a dobré ráno. Dnes mám pro vás konečně slíbený článek z Krakowa. Vůbec jsem nevěděla jak článek pojmout, zda ho rozdělit na více části a které fotky vybrat, ale nakonec jsem se rozhodla pro jeden takový mišmaš článek. Pokusím se to vzít stručně, jasně a výstižně a na nic důležitého pokud možno nezapomenout.

V úvodu asi jen řeknu, že jsme do Krakówa jeli autem v rodinném složení, a to celkem na 4 dny včetně cesty. Ubytování jsme si sehnali v centru v židovské čtvrti Kazimierz, takže jsme to měli všude blízko. Počasí nám vyšlo super, ani vedro ani zima, zkrátka tak akorát na městskou turistiku. No a pokud vás zajímají fotky a bližší informace, tak čtěte dále :)

K_14
Mały Rynek

 Ubytování jsme si sehnali na booking.com (asi znáte), podobně se dá najít i přes trivago.cz, nebo třeba skrz aplikaci Airbnb, díky které jsme se ubytovaly s kamarádkou ve Vídni. Náš apartmán se nacházel v Kazimierzi. Vzhledem k tomu, že to bylo do centra i všude kam jsme se chtěli podívat opravdu kousek, tak jsme ani neřešili veřejnou dopravu a i na doporučení kamaráda co byl v Krakówě na Erasmu to vůbec není třeba. Navíc v Krakówě spousta lidí jezdí na kolech, která si tam i můžete půjčit (Kraków je placka, takže se ani moc nezadýcháte :D)

K_05
Kościół Św. Apostołów Piotra i Pawła


Co se týče památek a míst která navštívit, tak můžu být docela stručná. Rozhodně se jděte podívat na Wawel. Tamní dominanta, krásný hrad s výhledem (fotka níže) na Visłu. Můžete jít na několik různých prohlídek, ale na internetu jsme četli, že je to dlouhé a nudné pokud se vyloženě nezajímáte o polskou historii. My jsme absolvovali pouze Orientální umění. Pěkné, krátké.

Z Wawelu můžete rovnou zamířit na hlavní náměstí v Krakówě, tedy Rynek Główny. V jeho středu se nachází Sukiennice, tržnice, kde můžete koupit tradiční poslké suvenýry, jako například výrobky z jantaru, keramiku, atd..Pokud máte sociální fobii tak se tomuto místu vyhněte obloukem!:D Na náměstí i všude kolem je pak spousta kostelíků a jiných krásných míst a staveb, kdybych je měla všechny vypsat tak tu budem opravdu dlouho :D Pokud vás znaví památky, můžete si dát pauzičku v parku, který se táhne kolem náměstí. 


Dalším památkami koncentrovaným místem je židovská čtvrť Kazimierz. Prohlédněte si Kościół Bożego Ciała, plac Nowy a pak se prostě jen procházejte a každou chvíli naražte na další památku. Když z Kazimierzi přejdete přes řeku, můžete se jít podívat na Schindlerovu továrnu (muzeum Fabryka Emalia Oskara Schindlera).

K_04

K_06

Až budete mít památek plné zuby, zakotvěte v jedné z nesčetných kaváren či restaurací. My jsme navštívili 1 kavárnu, a to KARMU, kterou můžu vřele doporučit. Nachází se blízko centra, mají krásný interiér, čerstvou kávu a vynikajíci a hlavně zdravé zákusky.
Dalším podnikem ve kterém jsme složili hlavy je BAGELMAMA. Kromě vynikající kávy nabízí bagely jak slané, tak sladké. Můžete si vybrat housku dle liba a pak si ji užít ve stylově zařízených prostorech. Tento podnik sídlí v Kazimierzi.
A nevynechali jsme ani restauraci. Byla to Well Done v Kazimierzi. Dali jsme si tam burgery a byly vážně vynykající. Kromě nich nabízí i steaky a jiné dobrůtky. A že mají super interiér snad ani nemusím zmiňovat :D

Jinak, pokud byste chtěli TIP! doporučuji se podívat na stránky like a local, což je průvodce pro turisty psaný místními. Prostě si navolíte místo kam jedete a dostanete tam super tipy na památky, výlety, akce, obchody, kavárny, restaurace atd.
K_09

K_16
Brama Floriańska


Co se týče financí. Krakow je o něco dražší než ČR, ale rozhodně to není taková pálka, jako když jedete třeba do Německa. Káva stojí v průměru kolem 9 zlotých, jídlo se pohybuje mezi 15-26 zlotými v normální restauraci, kopeček zmrzliny tak 3-6, záleží kde si ji dáte. Takže je to sice trošku dražší, ale rozhodně ne o moc a výlet do Krakowa vás fakt nezruinuje.

K_21

K_13
Kromě like a local vám ještě doporučím stáhnout si offline mapu (pokud teda nemáte přístup na net kdykoliv a kdekoliv). Ulice v Krakowě jsou velice dobře značené, takže skoro ani není šance se ztratit a v mapě si můžete zaškrtnout všechno co chcete navštívit a vymyslet si tak pohodlnou a efektivní trasu.
Naučte se pár polských frází! Není to nic těžkýho, já jsem byla schopná i nakoupit pečivo a mluvila jsem (jakž takž) polštinou. A navíc je podle mě ostuda někam jet a neumět v místním jazyce ani kvákvnout. Navíc když je to tak podobnej jazyk.
Pokud byste si potřebovali něco koupit, v Krakowě je spousta malých expresních Intersparů s dobrou otevírací dobou i o víkendu.
A pokud jste na sladký, kupte si Michałky (seženete třeba v tom Intersparu). Jsou sice sladký až z toho cepení jazyk, ale fakt jsou dobrý :D
K_03

K_12
Kavárna Karma


K_08

K_15
Bazylika Mariacka


K_17
Plac Szczepański

K_11
Bagelmama

K_07

K_02
Parafie Rzymskokatolickie

K_20

K_19
Sukiennice (nalevo)


K_18
Restaurace Well Done

Doufám, že se vám článek líbil a pokud byste měli jakékoliv dotazy, tak šup s nimi do komentářů :)
 

11 komentářů :

  1. Krásné fotky, musím se do Polska taky někdy vydat :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, určitě vyraž, stojí to za to :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé, krásné!! Díky za tento post =), už se nemůžu dočkat, až se tam podíváme..dokonce uvažujeme, že bychom tam strávili Vánoce..ale nevím, jak moc živý Kraków přes ně bude..

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
  4. Jé, to mě těší že ten článek byl pro někoho užitečný :)

    OdpovědětVymazat
  5. Fotky jsou nadherne.
    http://style-and-smile15.blogspot.co.uk

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezké fotky Luci, já jsem byla v Polsku kdysi se školou, ale to byly hlavní destinací solné doly a taky Osvětim (což sice nebylo nic hezkého, ale poučného určitě). Z polských měst jsem toho tehdy tolik neviděla, tak to snad někdy v budoucnu napraví, Krakow vypadá jako hezké město :)

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji :) VIdíš, já jsem úplně zapomněla zmínit, že jsme byli i v Osvětimi a musím říct, že to byl opravdu silný zážitek!

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezké fotky :) Jak vidím ty dobrůtky z Bagelmama tak bych si dala

    OdpovědětVymazat
  9. Fotky jsou krásné:) V Polsku jsem se bohužel byla jen v koncentračním táboře, ale někam přímo jenom do města bych se ráda podívala určitě:)

    OdpovědětVymazat
  10. jé, děkuji za tipy!
    do krakowa bych se co nejdříve chtěla podívat. sice jsem tam jednou byla, ale to bylo ještě na základní škole po návštěvě osvětimi, takže logicky jaksi nebyla nálada..

    Lost in Cyprus

    OdpovědětVymazat

Thank you for every single comment <3