1. srpna 2016

Jak na domácí ovesné mléko

IMG_9773

Ahoj a dobré ráno. Dnes mám pro vás připravený recept, nebo spíš návod, na domácí ovesné mléko. Jak jsem již psala v článku o mých oblíbených snídaních, mám ho moc ráda a často si z něj připravuju právě snídaně. Stejně jako jiná rostlinná mléka se dá samozřejmě koupit, ale tohle domácí vás vyjde na mnohem menší sumu, můžete ho mít kdykoliv budete chtít a připravit si potřebné množství. Vyrobit se dají i jiná, třeba ořechová mléka, ale o tom třeba někdy jindy. No a jak teda na tohle domácí ovesné? Čtěte dál!

Na mléko potřebujete pouze ovesné vločky a vodu! Co se týče množství, tak já dávám poměr 1:10 tedy například na 1 litr mléka potřebuji 100 g vloček a 1000 ml vody.

Jako první si vločky propláchnu a pak je nechám namočené ve vodě (hladina vody by měla vločky aspoň trochu přesahovat, v tuhle chvíli tedy ještě nepotřebujete vodu v poměru k vločkám). Stačí nechat namočené pár hodin, nebo přes noc. (Výroba všech rostlinných mlék probíhá prakticky stejně, jen se liší například doba namáčení nebo důkladnost cezení).
IMG_9779

Když jsou vločky "odmočené" a nabobtnají, tak je propláchnu v sítku, dám do mixéru a zaliji vodou v určeném poměru. Potom už mixuji dokud nevznikne tekutina podobná mléku.
IMG_9782

Rozmixované vločky s vodou pak přecedím nejprve přes sítko a potom ještě přes plátýnko, utěrku nebo kapesník, záleží co máte doma :) A tím je proces vlastně u konce, teď už jen stačí přelít mléko do nádoby ve které jej budete skladovat. Já mám tuhle super lahev z Ikey s utěsněným víčkem, myslím, že stála asi 29 kč? Mléko pak vydrží pár dní v lednici, vždy před použitím ho ale protřepte, protože na dně vzniká jemná usazenina :)
IMG_9787

Doufám, že se vám článek líbil, a že si vyzkoušíte udělat vlastní ovesné mléko. Je to opravdu jednoduché, zdravé a taky moc dobré napříkald v kaších nebo pudinku, do kávy bych ho ale moc nedoporučovala :D
Mějte se hezky a zase příště :)

9 komentářů :

  1. Tohle je bomba, díky za tip. Tohle musím zkusit protože ceny kolik stojí tato mléka jsou přemrštěné a to doslova. Určitě bych uvítala i recept na ořechové a jiné.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju, jsem ráda, že to bylo užitečné a zkusím tedy vymyslet i další články s pokračováním :)

    OdpovědětVymazat
  3. skvělý recept, nikdy mě nenapadlo, že by to mohlo být tak snadné:) v budoucnu určitě vyzkouším:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju, jsem ráda, že tě to zaujalo :)

    OdpovědětVymazat
  5. No to je bomba - to vyzkouším. Máš víc rad na mléka??

    OdpovědětVymazat
  6. Jé děkuju, no vzhledem k tomu, že je o to celkem zájem, tak nejspíš ještě něco sepíšu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Boží, ovesné je moje nejoblíbenější guilt-free mléko ale u nás se to za tu cenu fakt nedá :D

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuju :) jako tohle je asi fakt ta nejlevnější možná varianta, pak teda asi ještě makové (ale to jsem ještě nezkoušela) nebo kokosové ze sušeného mletého kokosu :)

    OdpovědětVymazat

Thank you for every single comment <3