11. srpna 2017

Zdravé mlsání, aneb Grizly a Proteinella v hlavní roli

IMG_20170722_121134
Dobré ráno, dnes mám pro vás článek o jídle, konkrétně o ořechových máslech. Ořechová másla jsou podle mě trochu zrádné potraviny, jak se říká dobrý sluha, ale zlý pán a aspoň stonásobně platí heslo "všeho s mírou". Přesto jsou to velice zdravé a prospěšné potraviny. No a v čem tkví ten zakopaný pes?
Asi bude lepší začít nějakými pozitivy, protože tato másla jimi skoro překypují. Ořechová másla jsou jistě velice prospěšná pro naše tělo, zdraví, ale ve větším množství představují velice nebezpečného společníka. Ořechy obsahují kromě bílkovin (jupí) především tuky. Tyto tuky jsou nenasycené (pokud nejsou ořechy tepelně zpracovány), jsou samozřejmě rostlinného původu a jsou proto pro naše tělo nezbytné. Ve své podstatě a jednoduše řečeno bychom se měli snažit konzumovat pouze nenasycené tuky, ty se právě nachází především v rosltinné říši, v ořeších, semínkách nebo například v avokádu. Tyto tuky jsou důležité nejen pro vstřebání a využití vitamínů rozpustných v tucích, ale také kvůli produkci hormonů, nebo ke stavbě buněk těla a správnému fungování mozku! Nesmí se to s nimi ale i tak přehnat. Doporučená denní dávka ořechů a semínek je cca 20g a opravdu doporučuji tuto míru příliš nepřekračovat pokud se rozhodnete nějaké ořechové nebo semínkové máslo koupit a konzumovat.

Když se tedy dostanu k nevýhodám či záporům ořechových másel, ty tkví vlastně jen ve výrobci nebo spotřebiteli. Ořechové máslo může uškodit, pokud do něj výrobce přidá nezdravá aditiva (konzervanty, palmový či jiný nadbytečný olej, sladidla atp.). Aby bylo máslo zdravé a dobré, je nejlepší aby bylo 100% z ořechů. Máslo se z ořechů vlastně vyrábí jejich rozemletím, kdy ořechy rozmělňováním začnou uvolňovat vlastní tuk až vznikne tekutá hmota. Vyrábí se ale i ořechové pomazánky, kam může přijít například kakao a zdravější sladidlo, nebo se dělají proteinová másla a pomazánky. Obecně si tedy na složení výrobku dejte pozor, snažte se vybírat takové produkty, kde je podíl ořechů dominantní, chtele-li skutečně čisté máslo, vyberte 100%, pokud chcete zdravé mlsání, pozor na výše zmíněná aditiva. Dalším nebezpečím je pak když vás vaše vůle neudrží dál od lžičky. Znovu zdůrazňuji, že i když jsou ořechvá másla zdravá, nic se nemá přehánět. Například lískové oříšky obsahují 64% tuků, ve 20g to pak dělá skoro 13g tuků).

IMG_20170720_171933

IMG_9970

IMG_9978
Já jsem si objednala 3 ořechová másla (arašídové, mandlové a lískooříškové) a potom opravdu mlsku, Proteinellu. Všechny produky jsem objednávala ze stránek grizly.cz, kde se zaměřují na zdravou a sportovní výživu. Zatím jsem otevřela mandlové máslo a Proteinellu. Mandlové máslo je skvělé, už na chuti je poznat, že je skutečně udělané pouze z mandlí. Proteinella chutná jako opravdová nutella, ale zrovna včera jsem narazila na příspěvek na Fb, kde zrovna tuto Proteinellu od BodyLab kritizovali. Kritika se týkala toho, že Proteinella obsahuje poměrně malé procento ořechů, sladidlo maltitol, které může nadýmat, a také palmový olej. To mě úplně nepotěšilo, na svou obhajobu jsem ale při objednávání nenašla lepší alternativu, kterou je prý originální Proteinela (s jedním L) od czech virus (zde). Nevadí, chyby děláme všichni, i tak ale Proteinellu beru jako krok správným směrem ke zdraví. Mně osobně Proteinella chutná, je skutečně jako nutella. V jejím dávkování se také dost držím, obvykle si ji dávám 10g na rýžový chlebíček a na druhý 10g mandlového másla. Bba "tousty" pak posypu borůvkami, nebo pokryju jiným ovocem (viz první fotka). Dostanu tak fajn svačinu plnou bílkovin zdravých tuků i sacharidů.

Ještě poslední rada na závěr, pokud uvažujete o koupi ořechového másla, dejte ruce velice rychle pryč od těch dostupných v obchoďácích (například arašídové máslo od Bohemia). Většina z nich právě obsahuje nezdravé přísady a aditiva, palmové a jiné oleje, obvykle ani nechutnají tak dobře a jsou předražená na to, co nabízí. To opravdu nemáte zapotřebí. Radši hledejte na internetu, doporučit můžu přávě grizly.cz, Awashop.cz a jiné online obchody se zdravou, vegan či sportovní výživou. Ze značek bych si já mimo grizlyho vybrala Meridian, cokoliv raw, spousta lidí si chváli "nuts n more", chcete-li arašídové máslo s nižším obsahem tuku, můžete si koupit PB2, což je vlastně prášek z arašídů, ze kterého odstranili tuk, takže má nižší obsah tuků a vyšší obsah bílkovin. Dá se s ním vařit, máslo z něj vytvoříte pouze smícháním s vodou.

Co vy a ořechová másla? Máte je rádi, jak je konzumujete a dělá vám problém se udržet při jejich mlsání?

3 komentáře :

  1. O Proteinelle slyším poprvé, ale vypadá opravdu dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  2. O másle i proteinelle jsem již slyšela, ale příliš mě to neláká... :) možná, kdybych si to zkusila udělat sama. Nicméně věřím, že to může být dobré a velice zdravé.:) A s těmi borůvkami to vypadá fakt chutně.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Thank you for every single comment <3