14. října 2016

Food Haul #1

IMG_1131
Krásný pátek! Dnes jsem si pro vás připravila článek a zároveň video, které najdete na konci dnešního příspěvku. Vzhledem k tomu, že mě už nějakou tu dobu zajímá zdravé stravování a je to nejen zájem praktický, ale i osobní, rozhodla jsem se konečně ho s vámi sdílet. Je pravda, že článků a rad o tom, co je zdravé je spousta, ale na druhou stranu si myslím, že není nikdy na škodu, když se informace podobného typu šíří, protože může oslovit nové tváře a zlepšit někomu život. Tak jdeme na to!

Prvním výrobkem, který bych vám ráda představila, jsou tyhle cereální kaše od značky Nominal. Jsou sice instantní, což by někoho mohlo odradit, ale rozhodně se nenechte, tyhle kaše mají opravdu co nabídnout.
Nevím jaké všechny druhy jsou v nabídce, ale já jsem se zatím setkala pouze s kašemi z bezlepkových obilovin, což je skvělá zpráva nejen pro lidi s alergií na lepek, ale i pro všechny ostatní. Bezlepkové obiloviny bychom měli do jídelníčku zařadit každý den a nelekejte se, není to nic těžkého. Mezi bezlepkové obiloviny patří totiž i rýže, quinoa, právě pohanka, jáhly, kukuřice a další. Výživové hodnoty všech těchto kaší jsou naprosto skvělé. Obsahují hodně bílkovin, polysacharidů, které jsou pro naše tělo ze všech sacharidů nejlepší, protože mají nižší glykemický index, tudíž trvá déle, než se polysacharidy rozloží na jednoduché cukry. Tím pádem máme déle energii, nic se neukládá do tuků (ale i tady si na množství musíme dávat pozor!) A taky nemáme problémy s krevním cukrem, inzulín nelítá z maxima do minima a zůstaneme déle zasyceni a přitom je tahle kaše dobře (lehce) stravitelná. V téhle kaši najdete taky tuky, z nichž absolutní většina jsou nenasycené mastné kyseliny, které bychom také měli příjmat každý den . Nenasycené mastné kyseliny najdeme obvykle v rostlinných zdrojích, jako jsou třeba ořechy, semínka, za studena lisované oleje, atd. Nesmím zapomenout ani na skvělý obsah vlákniny. 
Mně osobně nejvíc chutná kaše pohanková, ale Nominal nabízí i další obilné varianty, například jáhlovou, nebo čirokovou. Vyzkoušejte! :)

IMG_1142
Další úžasnou potravinou jsou konopná semínka, která si můžete naházet na výše zmíněnou kaši. Konopná semínka oplývají úžasnými vlastnostmi. Pro všechny, kteří nepřijímají dostatek bílkovin třeba z živočišných zdrojů (vegani, vegetariáni, ale obvykle mají nedostatek proteinů téměř všichni ;)) jsou tato semínka jejich skvělým zdrojem. Obsahují totiž 30% bílkovin, což je opravdu krásné. Dále se konopná semínka pyšní vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. Tyto nenasycené mastné kyseliny jsou pro nás dobré proto, že po nich v těle nevznikne ten ošklivý, špatný LDL cholesterol, který nám ucpává cévy a způsobuje aterosklerotické a další potíže. Ba naopak, pomáhají nám zbavovat se ho. Tuky jsou také významné pro stavbu buněk našeho těla a velice důležité pro správný rozvoj a život mozku (mastné kyseliny tvoří přes 50% váhy lidského mozku!) a mají významnou úlohu i v přenosu nervových vzruchů. Takže ještě jednou, tuky jsou velice důležité, ale je třeba samozřejmě vybírat kvalitní tuky a jejich kvalitní zdroje-ořechy, semena, za studena lisované rostlinné oleje jsou nejlepším zdrojem nenasycených mastných kyselin, které nevytvářejí v těle zásoby špatného cholesterolu! Nebojte se tedy, dát si ráno na kaši třeba lžičku těchto úžasných seminek, nebo si je dejte do salátku.

IMG_1134
A další skvělá surovina. Tapioka! Je to škrob z kořene Manioku. Škrob=polysacharid, tudíž opět, nízký glykemický index, dlouho zasytí a navíc skvěle chutná. Tapioka má mnoho využití, dá se z ní dělat mouka, želé, zahušťovat s ní, já si z ní ale nejčastěji dělám puding a oblíbená je také jako zpestření čajů. Právě recept čaje s tapiokou inspiroval všechny dnešní bubble tea, ty ale neviděly čaj a tapioku... no snad ani z vlaku, možná ani z letadla. Já si z tapioky dělám puding. Nejdřív nechám tapioku přes noc nabobtnat ve vodě a ráno vodu vyliju, dám tapioku do rendlíku a přidám rostlinné mléko (je skvělá se sójovým z dm, nebo kokosovým). Já sladím sirupem z Agáve a navrch si rozmixuju ovoce. Mňamka! a skvělá věc na svačinu do školy. Je kompaktní, sladká a na dlouho zasytí.

IMG_1136
A poslední potravinou v dnešním článku je Matcha Tea. Matcha jsou vlastně namleté lístky zeleného čaje. Tím pádem dostanete mnohem více antioxidantů z jedné porce, než když si uděláte klasický louhovaný zelený čaj. Antioxidanty jsou důležité, protože z těla dostanou volné radikály. Volné radikály vznikají při metabolismu buněk a ve zkratce řečeno ničí naše ostatní buňky, přispívají k rychlejšímu stárnutí a mohou napomoci vzniku mnoha onemocnění, mezi nimi na prvním místě rakovině! Abychom se tedy preventivně chránili a udržovali své tělo zdravé a čisté, je potřeba přijímat dostatek antioxidantů. Ty najdeme především v ovoci a zelenině. Výborným zdrojem antioxidantů je i zelený čaj a jeho nejkoncentrovanější verzí je právě Matcha (až 20x více než v běžném vylouhovaném čaji). Pozor ale, neměli bychom se tady zbláznit, všeho moc škodí. Doporučená denní dávka tohoto zázraku jsou 2g.  Jinak bychom měli přijímat aspoň 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce denně.
Matchu jsem si fakt zamilovala, skvěle energizuje, osvěžuje, vyčistí mi tělo a moc mi chutná.

Víc už toho psát nebudu, už tak toho máte až až. Pokud jste neviděli video, kde vám řeknu i trochu jiné informace, tak je tady. Doufám, že se vám článek líbil, byl pro vás užitečný a snad vás navnadil něco z těch potravin vyzkoušet, pokud je ještě neznáte. A dejte mi prosím vědět, jestli byste měli zájem i o další takové články.

Přeju hezkej víkend!





5 komentářů :

  1. Na kaších od nominalu jedu snad tři měsíce vkuse, ale je fakt, že se mi už značně přejedly :D je to skvělá věc, ale myslím, že jsem to měla s něčím střídat :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jo to se mi taky stává, minulý rok jsem se totálně přejedla ovesné kaše a doteď jsem ji asi 3 nebo 4 měsíce nemohla ani vidět :D

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujala mě ta tapioka, někde jsem to viděla v obchodě a přemýšlela, co vůbec s tím jde dělat.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný článek :) Kaše od Nominal mám moc ráda. Mám zkušenost s rýžovou a jáhlovou. Jinak hodně mě zaujala ta tapioka.

    Narozeninová soutěž o paletku Fortune Favours The Brave MUR

    OdpovědětVymazat
  5. To jsem ráda holky, tapioku určitě vyzkoušejte, stojí za to :)

    OdpovědětVymazat

Thank you for every single comment <3