12. prosince 2016

Jak na skvělou domácí kávu?

IMG_9903
Dobré ráno. Třetí adventní neděle je za námi a já musím říct, že jsem si tenhle víkend vážně užila. Konečně jsem mohla trochu zastavit, nebo respektive i přes hrnoucí se a blížící se práci jsem prostě zastavila, a užívala si čas, volno, rodinu, přítele a taky po strašně dlouhé době morčátka. Asi s měsíčním zpožděním jsem taky oslavila svoje narozeniny a v neděli jsme tenhle příjemný maraton zakončili nákupem praktických dárků v Ikee (už jsem v té fázi, kdy mi dělá radost kupovat talíře a povlečení, jejda). Víkend se nemohl obejít ani bez skvělé kávy, našeho malého rituálu a jak jsem už avizovala v předchozím článku, dnes mám pro vás návod, jak si tuhle kávičku připravit doma. Tak pojďme na to!

IMG_9882
Doma si kávu připravujeme v moka konvičce, je to celkem rychlé a jednoduché. Moka konvičku dnes seženete skoro všude, doporučuji investovat do těch trochu dražších, protože u nich je vyšší šance, že budou mít kvalitní těsnící kroužek a bytelnou konstrukci. Kávu vřele doporučuji, ne zakazuji kupovat už namletou! Vážně, kupte si zrnkovou kávu a melte ji až doma. Můžete využít jak elektrický mlýnek, na kterém nastavíte hrubost mletí, nebo použijte ruční (my máme doma ruční, ale zvykla jsem si už i na elektrický, který jsem dostala nedávno a je to paráda). Já jsem také měla možnost ochutnat různé kávy značky NERO a za sebe je můžu doporučit. Mně osobně moc chutnaly Ethiopia, Guatemala, Brasilia a India, všechny jsou krásně jemné, s podtóny ořechů, čokolády, India má krásnou lehce kořeněnou vůni a příchuť, tyto druhy nejsou kyselé a to mi vyhovuje. Již méně mi chutnala Colombia, ta byla trochu kyselejší a stále mi zůstává k vyzkoušení Costa Rica, Indonesia a Tanzania.

IMG_9884
A jak tedy kávu v moka konvičce připravit? Do spodní nádobky dejte vodu do úrovně ventilku. Nasaďte trychtýř se sítkem (na fotce vpravo) a do něj nasypte namletou kávu (doporučuje se středně jemně namletá). Co se týče porcování, kávy dejte po okraj sítka, ale nepěchujte ji. Mimochodem, moka konvičky se dělají v různých velikostech v závislosti na počtu šálků, které z jedné konvičky připravíte.

IMG_9889
Vespod vrchní části konvičky umístěte jemné sítko a kolem něj těsnící kroužek. Vrchní část konvičky potom našroubejte na spodní a pořádně utáhněte. Poté umístěte konvičku na plotýnku nebo nad plamen. Pak už jen stačí počkat, až se jako zázrakem do vršku začne hrnout voňavá káva. Nechte víčko dole, ke konci může káva trochu prskat (já jsem se tak už šikovně popálila, celá já). Kávu vařte na mírném plameni.

IMG_9887

IMG_9890

IMG_9898

IMG_9903

IMG_9906
Když už je hotovo, tak kávu naservírujte s nějakým dobrým zákuskem a vánočním věncem (platí o Vánocích, haha). Káva z moka konvičky je trochu silnější, určitě silnější než z french pressu. Někdo to tak má rád, my si ji někdy ředíme na lungo a milujeme ji s kondenzovaným (neslazeným) mlékem nebo smetanou.

IMG_9908
Dobrou chuť! A co vy? Už jste zkoušeli kávu z moka konvičky nebo i jinou přípravu kávy doma? Preferujete doma instantní nebo mletou zrnkovou kávu?

6 komentářů :

  1. fakt dobrá káva a chutná i těm, kteří preferují instanty.... hlavně pokud nevědí, co pijí....

    OdpovědětVymazat
  2. Veľmi dobrý článok!:) Ja kávu až tak nepijem, jediné, čomu neodolám, je cappuccino alebo karamelové či tekvicové latte:)

    Saja Frey blog

    OdpovědětVymazat
  3. Veľmi pekný članok tie fotky sú úžasne :))

    Srdečne ťa pozývam na giveaway na mojom blogu ❤

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle konvičku používám vždy, když jsem ve Španělsku. Do budoucna bych si tuhle chtěla taky pořídit domu. Je to jednoduché, není drahá a káva je z ní dokonalá. Já když mám možnost, tak si v Oxalisu nechám namlet zrnkovou ale když nic nezbývá, dám si obyčejnou rozpustnou.

    OdpovědětVymazat

Thank you for every single comment <3